Kiedy żar leje się z nieba, najlepsza (oprócz piwa, rzecz jasna) jest lemoniada!
Albo lepiej - hipsterska lemoniada, a więc Chia Fresca. Nasionka chia pęcznieją w napoju i można je radośnie siorbać przez słomkę. Do tego są super zdrowe, no i trzeba z nich korzystać, skoro już kupiło się ogromną paczkę...
Zamiast cukru - listki świeżej stewii, roztarte w moździerzu na pastę z miętą i melisą. Do tego limonka i powstaje czadersko zielony napój o świeżym ziołowym smaku.
Zielona Chia Fresca
Składniki na 1 szklankę
kilka listków świeżej stewiikilka listków mięty i/lub melisy
3 plasterki limonki
łyżeczka nasion chia
woda mineralna
Jak to zrobić?
Listki stewii, mięty i melisy rozetrzeć w moździerzu z dwiema łyżkami wody na zieloną pastę. Do szklanki wody dodać plastry limonki, wycisnąć je łyżeczką. Wymieszać z ziołową pastą i nasionami chia i zostawić na ok. 10 minut, aż nasiona napęcznieją. Przed wypiciem uzupełnić lodem.
Najlepiej pić przez słomkę, na bieżąco mieszając, bo nasionka szybko opadają.
Ślurp!
Ślurp!
0 komentarze: