Kasza Jaglana z Wiśniami

jaglanka z owocami

Mniej więcej co tydzień postanawiam sobie, że odtąd będę jadła tylko zdrowe śniadania, odżywcze, odchudzające i na bogato. Zwykle nie udaje mi się wytrzymać więcej niż trzy dni, potem powracam do wybiegania z domu na głodnego albo pomysłów typu: pieczywo Wasa jest przecież zdrowe, posmarujmy je połową słoika majonezu! 
Ale ale, na razie jestem po jasnej stronie mocy - i idzie mi całkiem nieźle. Od paru dni pochłaniam jaglankę z wiśniami. Prosta i bardzo sycąca, nadaje się idealnie. Marzenie o tostach z chrupiącym bekonem i podwójnym serem nie znika, ale łatwiej je poskromić. Przynajmniej do weekendu ;)


jaglanka z owocami

Kasza Jaglana z Wiśniami


Składniki (3-4 porcje)

100g kaszy jaglanej
250ml mleka
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
laska cynamonu
syrop klonowy
4 garście wiśni
łyżka miodu
płatki migdałów

Jak to zrobić?

Kaszę jaglaną wsypać do małego garnuszka i opłukać, kilkukrotnie zmieniając wodę, aż przestanie być mleczna w kolorze. Można też podprażyć suchą kaszę kilka minut, aż zacznie delikatnie pachnieć - to wyeliminuje gorzkawy posmak. Kaszę zalać mlekiem, dodając szczyptę soli, esencję waniliową i laskę cynamonu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, ok. 12 min. W razie potrzeby dolać mleka. Po ugotowaniu pozostawić pod przykrywką, żeby doszła. Przed podaniem dosłodzić syropem klonowym do smaku, ok. 2 łyżeczek na porcję.
Wiśnie wydrylować i gotować w osobnym garnuszku w czasie gotowania kaszy. Wiśnie puszczą sporo soku, który pysznie wsiąknie w kaszę. Po zdjęciu z ognia dosłodzić miodem.
Kaszę wyłożyć do miseczki i rozcieńczyć dodatkowo mlekiem, jeśli lubicie rzadszą konsystencję. Na wierzch ułożyć wiśnie i polać wiśniowym sokiem. Z wierzchu posypać płatkami migdałów - najsmaczniejszę będą uprażone wcześniej na patelni. Mnie wizja haniebnego spóźnienia do pracy tym razem powstrzymała.
Smacznego!

0 komentarze: