Domowe bułki na zakwasie

pszenne bułeczki na żytnim zakwasie

W moim genialnym planie na prowadzenie bloga nie uwzględniłam kluczowego czynnika - tego, jak bardzo jestem leniwa. Perfidnie i nieuleczalnie. Jak pisałam, to nie chciało mi się gotować, jak gotowałam,to nie chciało mi się fotografować, jak robiłam foty, nie chciało mi się ich przeglądać... oh, well.

Tymczasem mam nową zajawkę. Zawsze prychałam na chleb na zakwasie - bo za kwaśny, za ciemny, pumperniklowaty i w ogóle nie mój smak. Ale wizja spulchniaczy i wszelkiego azbestu dodawanych do sklepowego pieczywa lekko mnie jednak prześladowała, i w końcu w przypływie szaleństwa nastawiłam swój własny zakwas. Stwierdziłam, że sama sobie zrobię takie bułki, co będą i smaczne i zdrowe. No i ha! Great success :)

pszenne bułeczki na żytnim zakwasie


Bułki pszenne na żytnim zakwasie (przepis na ciasto z Moich Wypieków)

Składniki (8-9 małych bułeczek)

270g żytniego zakwasu (pszenny też się nada)
340g mąki pszennej
3g suchych drożdży (szczypta)
130ml ciepłej wody (ok. 35 stopni)
łyżeczka soli

Jak to zrobić? 

Dokarm zakwas kilka godzin przed pieczeniem - dorzuć kilka łyżek mąki i ciepłą wodę i wymieszaj, aż osiągniesz konsystencję śmietany. Odstaw we względnie ciepłe miejsce. Ja dokarmiam zakwas wieczorem jeśli chcę piec rano, lub przed wyjściem do pracy, jeśli planuję piec wieczorem. 
Zagnieć wszystkie składniki ciasta, najlepiej w robocie. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć, podsypując mąką w razie potrzeby. Włóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na minimum dwie godziny, lub na noc (wtedy wstaw do lodówki).
Z ciasta uformuj niewielkie bułki i połóż na blaszce wyłożonej papierem i podsypanej mąką. Możesz dodać np. ziarna sezamu albo siemię lniane. Zrób na każdej bułce nacięcie ostrym nożem i odstaw do wyrośnięcie jeszcze na pół godziny, albo dłużej jeśli masz czas. Możesz np. włożyć je do piekarnika nastawionego na 30 stopni. 
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni (najpierw wyjmij z niego bułki, jeśli się tam rozgrzewały). Wstaw na dolną półkę naczynie z wodą, żeby wytworzyło się trochę pary. Blachę z bułkami wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 minut, obracając w połowie, żeby się ładnie zarumieniły.

pszenne bułeczki na żytnim zakwasie

4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, ale moja próba wyhodowania zakwasu skończyła się klęską. Na razie pozostaję przy drożdżach.
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się tego obawiałam, ale okazało się, że niesłusznie - wystarczyło kilka dni i mąka żytnia razowa z ciepłą wodą. Teraz zakwas mieszka w lodówce i jak na razie dobrze się trzyma :)

      Usuń