Spaghetti z cukinii z pieczonym łososiem

Makaron cukinia łosoś

Wena do gotowania chwilowo mnie opuściła. Jak wiadomo, po powrocie z wakacji trzeba odpocząć, więc spędziłam cały tydzień leżąc po pracy na kanapie i oglądając wszystko co kiedykolwiek zamieścił na jutubie Jimmy Fallon. Gwarantowany sposób na ból głowy i wyglądanie jak zombie w pracy, polecam serdecznie. W tym tygodniu też nie mogę się ogarnąć więc nie jest lepiej, w lodówce mieszka tylko tygodniowa pomidorowa. 
Za to wcześniej udało mi się nabyć wspaniały gadżet - obieraczkę julienne. Jeśli nie chce się przepłacić, najlepszym miejscem na zakup wszelkich pierdół tego typu są sklepy z serii "1001 drobiazgów". Między kulkami na mole a gumowymi linkami do wieszania prania zawsze znajduję tam jakieś skarby. Obieraczka jest mega, zaciesz przy przerabianiu cukinii na spaghetti gwarantowany (jeśli kogoś jarają takie dziwne rzeczy).

Makaron z cukiniiPosypka z nerkowców i słonecznika

Makaron cukinia łosoś

Spaghetti z cukinii z pieczonym łososiem (przepis inspirowany Coutellerie)

Składniki (1 solidna porcja)

ok. 200g filetu z łososia
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżka oliwy
1 mała cukinia
sól, pieprz
garść zielonych oliwek
pół garści liści bazylii
łyżka oliwy
garść orzechów nerkowca
3 łyżki pestek słonecznika

Jak to zrobić?

Filet z łososia myjemy i suszymy, usuwamy ości pensetą, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Smarujemy wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą i sosem sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy łososia na około 20 minut. 
Cukinię myjemy i obieramy obieraczką julienne, przekręcając ją, aż zostanie tylko środek z pestkami. Jeśli nie ma się obieraczki, można spróbować pokroić, ale umówmy się - nikomu by się nie chciało. Cukinię delikatnie solimy i zostawiamy na sitku, żeby puściła trochę soków. W blenderze miksujemy oliwki i bazylię z oliwą na pastę. Nerkowce prażymy na patelni - dopiero jak zaczną brązowieć, dorzucamy do nich pestki słonecznika, żeby się nie spaliły w międzyczasie. Rozcieramy w moździerzu na drobne okruszki.
Makaron cukiniowy mieszamy z pastą z oliwek, na wierzch wykładamy upieczonego łososia podziubanego na kawałki. Całość ozdabiamy dużą ilością posypki orzechowo-słonecznikowej.

Makaron cukinia łosoś


1 komentarz: